Spenning og dramatikk i NM-åpningen

Etter en veldig lang vinter var det endelig tid for crosskartløp igjen.
Denne gangen var NM-åpningen på Gardermoen Motorpark og det var første gang det ble kjørt NM-runde her siden 2007.

74 startende ble fasit, noe som også gir gode muligheter for spenning og dramatikk, noe det også ble på årets første virkelige vårdag.

I 85-klassen var konkurransen som vanlig tett. Karl Peder Norstrand fortsatte der han slapp i fjor med tre heatseire.
Klassen har fått hard konkurranse fra den svenske jenta Frida Enholm som stod i spor to i finalen med Robin Hermansen ved siden av seg.

Men den beste starten var det Eirik Steinsholt som fikk fra sjette startspor. Han gikk rett til angrep på Karl Peder og kjempet med ham om ledelsen den første runden.
Bak ham klarte Andrè H. Valby å snike seg opp på tredjeplass, tett fulgt av Simen K. Johansen.

Mens avstanden mellom Karl Peder og Eirik holdt seg forholdsvis jevn var det svært tett mellom Andrè og Simen. På den aller siste runden attakkerte Simen, men klarte ikke komme fobi.
Karl Peder kjørte først over mål foran Eirik og Andrè med Simen som nummer fire.
Men etter målgang ble det klart at både Karl Peder og Andrè hadde hatt for høy hastighet ved anledning i løpet av finalen og ble dermed disket.
Og med det ble Eirik utropt som vinner foran Simen Johansen og Emil Bujordet.

Finalen kan ses her:

I 125-klassen var det Sindre S. Trøyterud og Thomas Eek Murstad som hadde kjørt best i innledende omganger og begge hadde full pott.
Robin Grana Sandene skulle i utgangspunktet startet i tredje startspor, men fikk motortrøbbel rett før han skulle til start i finalen, og måtte dessverre stå over.
Det var helt jevnt mellom Sindre og Thomas i starten, men det var Sindre som klarte å komme seg hårfint foran Thomas inn i første sving, fulgt av svenske Erik Andersson som fikk en bra start og snek seg inn på tredjeplassen føre Fredrik Weaas.
Thomas fikk etter hvert problemer og måtte bryte nok en a-finale med tekniske problemer.
I mellomtiden hadde Markus Gimle Enger kjørt fort og hatt en smart taktikk når det gjaldt alternativsporet, og kunne med det snike seg inn på pallen rett foran Fredrik Weaas.
Sindre Trøyterud fikk en luke til de andre og vant komfortabelt foran Erik Andersson

250-klassen kunne by på sesongens første rulling i form av Aron Jensen Marum som hektet med Jon Arne Aas Weberg i første sving i andre omgang:

I finalen var det derimot Jon Arne Aas Weberg som hadde beste startspor med Martin Kongsli og Mats Brustad i samme rekke.
Da starten gikk var det Martin Kongsli som var raskest, mens Mats snek seg inn på en andreplass og Jon Arne på en tredje.
Det ble ikke alt for mye spenning i finalen, selv om det var forholdsvis jevnt mellom Mats og Martin gjennom finalen.
Med det kunne Martin ta sin første NM-seier i crosskart foran Mats Brustad og Jon Arne Aas Weberg.

650-klassen bød definitivt på mest spenning og dramatikk denne dagen.
Det var regjerende norgesmester i 250, Nikolai Haldammen som hadde tatt storeslem i de innledende omgangene og kunne starte i pole position med svenske Fredrik Eriksson og Kim Lorentzen ved siden av seg.
Den første runden bød på kjempespenning med Fredrik som tok teten og en kjempeduell mellom Kim Lorentzen og Nikolai Haldammen som kjempet om andreplassen. Kim trakk det lengste strået, og i mellomtiden skled Nikolai ut og åpnet døra for Martin Haslestad som smatt opp på tredjeplass.
Disse fire fikk en luke ned til Ove Michal Eide og Kristoffer Lilleby som kjempet sin kamp om femteplassen.
Det var svært jevnt i teten og Fredrik fikk etter hvert Kim opp på siden av seg og valgte å gå i alternativsporet før Kim.
Dette viste seg å være lurt, for når Kim kom ut av alternativen var Fredrik foran. Men en annen som smatt knepent inn på andreplass var Martin Haslestad, som hadde tatt et tidlig alternativspor og fikk kjøre i fred et par runder i høyt tempo.
Men så ble det dramatisk; for i nest siste sving «under brua» tok Martin litt mye høyde på curbsen, gikk opp på to hjul og rullet voldsomt da han ikke klarte å få karten på hjulene igjen. Det så svært dramatisk ut da han rullet helt opp og traff depotbrua fra undersiden, noe ingen andre har gjort i banens 14 årige historie.
Dermed smatt Kim opp på andreplass igjen og Nikolai fikk tredjeplass. Heldigvis gikk alt bra med Martin, om enn med noe såret stolthet.
Den dramatiske finalen og rullingen kan du se i sin helhet her:

Extreme-klassen klarte dessverre ikke å skaffe nok førere til å få NM-poeng denne helgen, men av de seks deltakerne så var det Aleksander Wiik som tok starten foran Finn Erik Løberg og Johan Bergan.
Det var et resultat som holdt seg helt til det var igjen 200 meter. Finn Erik fikk sleng på karten og traff muren slik at en bolt i forstillingen knakk, slik at han måtte bryte.
Dermed vant Aleksander foran Johan Bergan og Thomas Lohne, som hadde fått låne kart for anledningen.

Neste løp blir NEZ på Finnskogbanen første helgen i juni.

Foto forsidebilde: Kjell Vidar Bergly

Bookmark the permalink.

Comments are closed