Tredje NM-runde i crosskart-sommarland

Årets tredje av fem NM-runder i crosskart gikk i helgen på den knotete Rallebanen i Bø.

For første gang i år gikk en NM runde helt fri for regn på løpsdagen, og de 69 førerne som stilte til start fikk bryne seg på den smale og krevende banen i strålende sol.

Og med en smal og kort bane der første sving etter en kort startstekke er en hårnål, er stort sett resultatet en form for kaos. Det var også tilfelle denne helgen, i hvert fall i noen av klassene.

I 85-klassen ble det en jevn og spennende finale. Robin Hermansen hadde pole position ved med Emil Bujordet og Alexander Heum sammen med seg i første rekke. Alle hadde lik poengsum etter tre innledende omganger.
Det var Emil som tok starten foran Karl Peder, mens Robin og Alexander kjempet gjennom de to første svingene om den siste pallplassen. Alexander kom seg først av de to, mens Emil fikk en liten ledelse etter å ha gått i alternativsporet, som her var raskere enn hovedsporet. Men etter noen runder kom Karl Peder som en rakett ut av alternativsporet og kastet seg i en trang luke på innsiden av Emil. De to endte i vollen, men verst gikk det ut over Emil som også mistet plassen til Alexander og ramlet ned til en tredjeplass.
De tre fortsatte å jage hverandre, og Alexander gjorde flere forsøk på å komme seg forbi Karl Peder. Det lyktes ikke, og Karl Peder kunne innkassere årets andre seier, foran Alexander og Emil, med Robin på en tredjeplass.
Se film fra finalen her:

I 125-klassen ble det ikke så jevnt, der Markus Gimle enger, Sindre Trøyterud og Lucas Waaler dro fra feltet sammen og fulgte hverandre jevnt gjennom finalen, uten at noen gjorde noe større forsøk på forbikjøringer. Sindre hadde en tøff duell med Marius S. Andersen, men kom først av de to i den du ellen. De tre i tet fulgte hverandre tett inn til mål og kom inn i rekkefølgen de kom ut av start. Mest spenning var det bak i feltet der Bjørn Cato Aarekol kjørte seg opp fra en B-finale og opp til 4. plass i løpet.

250-klassen leverte det som kanskje var den mest underholdende finalen denne dagen.
Ole Henry Steinsholt hadde flest poeng etter de innledende omgangene, med Jacob Lyseng og Petter Fjelstad med seg i første rekke.  De tre var nesten like ut av starten, og siden første sving er en krapp hårnålsving ble det da en luke på innsiden av Jacob Lyseng og Petter Fjelstad. Sebastian Høidalen var ikke vond å be, og kastet seg på inner’n og rett i duellen om de øverste plassene på pallen. Det var tett mellom Jacob og Sebastian i de to første svingene, men det var Sebastian som kom seg først av de to og la seg på hjul etter Ole Henry Steinsholt. De tre gikk dessuten samtidig i alternativsporet, og åpnet for det for en god gammeldags duell inne på banen. Ole Henry fikk en liten luke, men så skjedde det som ikke skulle skje: problemer med giroverføring gjorde at han tapte masse tid, og Sebastian kastet seg på yttersving i den krappe hårnålsvingen og kom seg forbi. De to var så vidt litt borti hverandre også, men det var nok til at Sebastian fikk en liten luke, mens Ole Henry havnet midt i skuddlinjen til Jacob Lyseng.
I mellomtiden hadde Nikolai Haldammen kjørt fort for seg selv og da han tok alternativsporet var han akkurat for sen til å komme ut foran Sebastian. Sebastian og Nikolai kjørte fort i front og tok en komfortabel ledelse og andreplass, mens bak de var det steintøft: Jacob slet med å komme forbi Ole Henry på den smale banen, og ved et par anledninger byttet de to plass flere ganger.
Jacob ble så presset av Petter Fjelstad som kom bak og presset på, og det gjorde at det muligens ble noe for hett under hjelmen til Jacob. Dermed kastet han seg på innsiden av Ole Henry rett innenfor en gulflaggsone, noe som førte til et svartflagg på Jacob. Dermed endte Petter Fjelstad på tredjeplass etter å ha kommet seg forbi Ole Henry.


650-klassen finale ble en form for kaos der kun fem av ni karter fullførte.
Even Heggelund, Harald Engerud og Ketil Johnsen fylte første rekke, men det ble ganske så kaotisk i første sving.
Harald var hakket raskere enn Even inn i svingen, men fikk en liten stoppsladd, der Even kjørte inn i Harald. Det førte til at Ketil måtte bråstoppe og ble i sin tur da påkjørt av Pål Smørsteen. Både Pål og Harald mistet karosseriet sitt i sammenstøtet, men kom ut i ledelse. Men uten karosseri blir det ingen kjøring, og Harald fikk teknisk svart flagg og måtte kjøre av banen fra ledelse, til stor skuffelse for Harald selv. Da var det plutselig Kristoffer Lilleby som skulle opp i teten, men det ble en særdeles kort affære. For like etterpå stoppet karten, og samtidig hadde Pål Smørsteen og Even Heggelund et sammenstøt som knakk forstillingen til Pål.
Alt som skjedde var veldig gode nyheter for Martin Haslestad og Anders strand, som klatret opp til pallplasser. Even Heggelund hadde kommet nogenlunde helskinnet fra alle duellene og kunne kjøre inn til sesongens andre seier, og full uttelling i et løp der hovedkonkurrenten i sammendraget, Pål Smørsteen måtte bryte.

I Extreme-klassen var det Tor Inge Dahl som var overlegen hele dagen og tok starten i finalen og vant komfortabelt foran Johan Bergan og Rolf Arne Gulliksen.

Flere bilder fra løpet finner du på vår facebook-side

Bookmark the permalink.

Comments are closed