Spenning og dramatikk hos ny NM-arrangør

Årets fjerde og nest siste NM-runde i crosskart ble i helgen kjørt på Smådøl Motorsenter, en bane som var helt ny som arrangør av crosskart-NM.
Banen som ligger på fjellet ved Smådøla var krevende og morsom, men den bød også på en del dramatikk.

I 85-klassen var det «som vanlig» Karl Peder Nordstrand som stod i pole, men med nykommer i første rekke i finalesammenheng, Simen Gudbjørsrud ved siden av seg og Alexander Heum i tredjespor.
Da starten gikk ble det trangt mellom de tre inn mot første sving, noe som førte til at Alexander driftet litt ut. Da kom Simen Johansen og Eirik Steinsholt på innersiden. Steinsholt lå midlertidig litt bak og det ble trangt inn i andre sving, der han hektet mellom Simen og Alexander, og kjørte så og si over Simen og skled ut og måtte bryte.
Karl Peder dro litt i fra Simen på andreplass som ble presset av Alexander. Da benyttet Simen seg av alternativsporet, noe som var et lurt trekk. Han kjørte fort bak og kunne håve inn andreplassen foran Alexander som kom seg forbi Simen.
Karl Peder vant i overlegen stil, og har nå en solid ledelse i mesterskapet med full pott etter at et løp er strøket før finalen på Trysil.

I 125-klassen var det Sindre S. Trøyterud som hadde pole position med Marius Solberg Hansen og Tobias G. Andersen med seg i første rekke.
Da starten gikk var det Tobias som var raskest, fulgt av Sindre og Markus Gimle Enger. De to i tet fightet tett og da Tobias gikk i alternativsporet smatt Sindre forbi. Det ble et lite sammenstøt mellom de to som førte til at Tobias snurret og bak ham kom Markus som ikke klarte å stoppe og ble stående mellom karten til Tobias og autovernet.
Finalen ble da – kanskje noe overilt – rødflagget, og de fleste, untatt Marius Solberg Hansen som fikk stopp i den første starten, måtte starte finalen på nytt.
Nok en gang var Tobias raskest fra start, fulgt av Sindre og Lucas Waaler.
Sindre gikk tidlig inn i alternativsporet og tok opp jakten på de i front derfra. Tobias tok etterhvert alternativsporet fulgt av Lucas og Markus Gimle Enger. Det var perfekt timet for Sindre Trøyterud som akkurat kom ut foran Tobias.
Etter det klarte ingen helt å true Sindre som fikk en liten luke til Tobias som ble hardt presset av Lucas Waaler som kjørte inn til en 3.-plass.

Her er finalen før den ble rødflagget:

I 250-klassen skulle det gå hardt for seg i finalen.
Sebastian Høidalen stod i pole ved siden av Jacob Lyseng og Nicolai Haldammen.
Da starten gikk fulgte de i den rekkefølgen, og alle tre fulgte hverandre relativt tett gjennom deler av finalen, men det var definivt mest spenning mellom Sebastian Høidalen og Jacob Lyseng. De to byttet til og med plassering ved anledning i finalen, og det var knyttet stor spenning til hvem som kom seierende ut av det.
Jacob var taktisk og gikk tidligere enn Sebastian i alternativsporet, og det hele skulle avgjøres på den siste runden.
Sebastian gikk i alternativsporet og var litt opp i vollen uten å tape alt for mye. Men i en slik tett finale kan alt være avgjørende, og Jacob var hårfint foran. Men Sebastian kom i veldig høy fart og det så ut til at han skulle gjøre et forbikjøringsforsøk på innersiden. Men det gikk ikke, og i stedet traff han karten til Jacob midt på bakhjulet. Jacob fikk ødelagt karten og Sebastian kunne kjøre først over mål. Men han ble senere disket for hendelsen, og dermed var seieren gitt i hendene til Nikolai Haldammen som med det også leder NM med ett fattig poeng på Jacob før den siste runden på Trysil.
Andreplassen gikk da til Petter Fjelstad og Kevin Bakken på tredje.
Det er alltid kjedelig når en finale blir avgjort på den måten, så vi får håpe at det går noe roligere for seg på Trysil.
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/Mwm-CS8ZS0c» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>

I 650 var det nok en gang Even Heggelund, Ketil Johnsen og Harald Engerud som startet i første rekke.
Harald var raskest ut foran Even og Ketil, som knuffet litt seg imellom opp mot den første svingen. Harald på sin side kom litt for fort inn og driftet dermed litt ut i utgangen. Even var ikke vond å be, og smatt forbi på inner’n.
De to dro litt i fra resten av feltet, uten den helt store spenningen mellom dem. Det var derimot veldig jevnt mellom Pål Smørsteen og Ketil Johnsen, og Pål kom seg forbi Ketil på den tredje runden.
Ketil prøvde å ta igjen plassen, men det ble litt for trangt og Ketil snurret. Da ble det duket for kaos, for hele resten av feltet som kom bak ble overrasket over karten til Ketil som stod på tvers. Først stoppet Martin Haslestad, så snurret Marius Sommerstad, og Kristoffer Lilleby kjørte langt opp i vollen for å komme forbi karten til Ketil. Kim Lorentzen fikk en stoppsladd, og dermed smatt Anders Strand forbi ham. Snakk om å involvere hele finalen i en tilsynelatende uskyldig hendelse.
Dette kaose

t førte i sin tur til at de tre i front fikk kjøre i fred. Dermed vant Even Heggelund foran Harald Engerud og Pål Rye Smørsteen.

I Extreme-klassen var det Alexander Lie som hadde en fersk NEZ-bronsjemedalje i lomma som stod i pole position med Aleksander Wiik og Tor Inge Dahl ved siden av seg.
Det hadde blitt vått før finalen begynte, og Alexander Lie forsøkte å være veldig forsiktig med turtallet da starten gikk. Det viste seg å være litt for forsiktig, for han ble stående igjen da starten gikk.
Aleksander og Tor Inge var så og si likt inn i første sving, men Aleksander bremset litt senere og gikk først inn i svingen. Det var litt for sen bremsing, for han klarte ikke utgangen og Tor Inge kom forbi.
Bak de hersket det en form for kaos. Rolf Arne Gulliksen og Sigurd Kilane lå side om side inn i første sving, men Johan Bergan ville være med på moroa og kom som en torpedo på innern og kjørte over karten til Sigurd, som da ble stående på tvers.
Alexander Lie hadde fått start på karten igjen og kom i fullt driv inn i svingen og klarte ikke å stoppe og kjørte rett i karten til Sigurd. Begge ble stående, Sigurd uten det ene bakhjulet og Alexander med ødelagt styring.

Tor Inge fikk et lite overtak på Aleksander, men gikk først inn i alternativsporet. Han kom ut rett bak Gulliksen, noe som ble en gavepakke for Aleksander som da fikk de meterne han trengte for å komme likt med Tor Inge ut av alternativsporet. Utgangen av alternativsporet gav en rettere linje og Aleksander fikk et forhjul foran inn i gulflaggsonen. Dermed kunne han kjøre smalt og holde sporet for å hindre Tor Inge i å komme forbi. Det funket og Aleksander vant foran Tor Inge og Johan Bergan som kom seg forbi Rolf Arne Gulliksen.

Bookmark the permalink.

Comments are closed