Tøffe dueller i NM på Flisa

Etter en søkkvåt NM-runde på Grenland var crosskartførerne klare for et tørrværsløp når den andre NM-runden skulle kjøres på Finnskogbanen, som gjør et comeback på NM-kalenderen etter et års pause.

87 førere stod klare til kjøring søndag morgen, noe som er ny rekord i antall deltakere i en ren NM-runde.

I 85-klassen var det svenske Elias Nillsson som kunne innta første startspor med Grenland vinneren Alexander Heum i andre startspor og Robin Hermansen i tredje.
Karl Peder Nordstrand var nok meget sugen på revansje etter at tekniske problemer i finalen på Grenland tok fra ham en potensiell seier. Nå hadde han også fått problemer i de innledende omgangene og måtte starte fra  5. startspor.

Første sving i 85-klassens A-finale

Da starten gikk stod Elias Nilsson mer eller mindre stille, det stikk motsatte av hva som var tilfelle for Lukas Andersson, som gikk rett i tet fra andre rekke. Alexander Heum fikk også en god start, men ble utfordret av Karl Peder Nordstrand inn i den første svingen, og måtte legge seg inn på tredjeplass.
Men duellene på den første runden var ikke over der. På banens bakside attakerte Karl Peder på Lukas, og de to knuffet hverandre hele veien ned bakken på banen, og det var bare flaks som gjorde at de begge kunne fortsette. Dermed var det igjen åpnet for at Alexander kunne bli med i kampen om teten. De tre fulgte hverandre tett over langsiden, men Karl Peder var brennhet og kastet seg på inner’n av Lukas i siste sving og kunne ta hånd om teten. Karl Peder dro litt etter litt fra resten av feltet, der Alexander og Lukas fortsatte å kjempe om andreplassen.
Lukas tok så alternativsporet og åpnet derfor for at Heum kunne øke tempoet. Men han ble hardt presset av Elias som hadde kjørt i et voldsomt tempo etter den dårlige starten.
Da Elias tok alternativsporet kom han ut lenger bak i feltet, blant annet bak Lukas Andersson, noe som betød at han måtte kjøre seg opp gjennom feltet nok en gang. Det klarte han mesterlig, og klarte til slutt å kapre andreplassen bak Karl Peder og foran Alexander Heum.
Det står dermed likt mellom Karl Peder og Alexander i sammendraget, så det skal bli en meget spennende fortsettelse på sesongen.

I 125-klassen var ting snudd litt på hodet fra Grenland, med vinneren fra den første runden, Bjørn Cato Aarekol helt nede på en 12. plass.
Det var Markus Gimle Enger som var eneste fører med full pott og kunne innta første startspor. Ved siden av seg hadde han Sindre S. Trøyterud og Marius Solberg Hansen. Markus var raskest i starten, men det var så og si dødt løp mellom Marius og Sindre. Sindre prøvde seg da på yttersiden av Marius, men banen tok slutt og Sindre hoppet over hele grusfella.
Marius gikk tidlig på alternativsporet, noe som var en fordel for Sindre som da fikk litt mer fri bane. Da Sindre gikk i alternativsporet kom han ut foran Marius. De lå fortsatt tett helt til mål, men resultatet ble da som når de kom ut av alternativsporet. Markus Gimle Enger var i storform og vant løpet overlegent.

Det var dramatisk i de innledende omgangene. Her ruller Bjørnar Gudbjørsrud voldsomt etter en duell med Lucas Waaler.

Markus Gimle Enger vant foran Sindre Trøyterud

 

I 250-klassen skulle vi få den jevneste avslutningen på en finale på veldig lang tid.
Det var Petter Fjelstad som hadde vært raskest i de innledende omgangene og startet fra første startspor. Ved siden av ham stod Jacob Lyseng og Adrian Austad.
Adrian Austad tok starten foran Jacob og Petter. Petter ble midlertidig utfordret av Kevin Bakken.
Samtidig som starten gikk begynte det også å regne, noe som gjorde forholdene vanskeligere for hver runde som gikk.
Mens Kevin Bakken kjempet knallhardt mot Sebastian Høidalen om tredjeplassen holdt Adrian ledelsen foran Jacob Lyseng som presset knallhardt. Det så lenge ut som om Adrian skulle kjøre inn til sin første NM-seier i karrieren, men over den aller siste langsiden fikk Jacob litt bedre utgang og kastet seg på yttersiden inn i siste sving og kapret seieren bare centimeter foran Adrian. Kevin Bakken tok til slutt tredjeplass. En utrolig avslutning på en finale med et veldig høyt nivå.

Petter Fjelstad hadde pole position, men endte til slutt på en sjetteplass.

I 650-klassen var det Mats Lisveland som overrasket i de innledende omgangene og hadde mest poeng. Dermed stod han i første startspor ved siden av Even Heggelund og Martin Haslestad, som virkelig har fått ting til å stemme denne sesongen.
Nå hadde regnværet tatt ordentlig tak, og det så ut som flere ble overrasket over det dårlige festet.
En som derimot fikk en knallstart var Pål Rye Smørsteen, som kom fra andre rekke, og med seg fikk han Ketil Johnsen som også startet i andre rekke.
Pål Smørsteen var i en veldig bra posisjon og hadde et kjempetempo inne, så han distanserte sakte, men sikkert resten av feltet. Even Heggelund kjempet seg opp til en andreplass. Martin Haslestad og Ketil Johnsen fightet gjennom finalen der til slutt Martin tok den siste plassen på pallen.
Even og Pål ligger nå likt i NM, så i likhet med 125-klassen er det duket for en meget spennende fortsettelse.

Da Extreme klassen skulle kjøre sin finale hadde det også blitt extreme-vær. Himmelen hadde åpnet seg fullstendig, og banen var i ferd med å renne fullstendig bort.
Aleksander Wiik tok starten tett fulgt av Isac Egonsson og Rolf Arne Gulliksen. Men midt i den første svingen hadde det samlet seg til en kjempevanndam som i sin tur førte til et lite kaos. Aleksander Wiik kjørte rett i vannet, noe som gjorde at karten stoppet litt opp. Han blir da truffet av Isac, slik at han snurrer. Isac i sin tur blir truffet av Rolf Arne slik at han også snurrer.
TorInge Dahl kom seg rundt kaoset og gikk opp i ledelse. Men banen fløt over av vann og i den siste svingen hadde det samlet seg så mye vann som i et svømmebasseng. Tor Inge traff vannet som førstemann og fikk en kjempe-stoppsladd. Rolf Arne Gulliksen kom bak og fikk hele vannspruten til Tor Inge inn i karten, samtidig som han vannplanet. Han ble dermed sendt spektakulært ut i grusfella og ble stående.
Etter én runde var dermed tre av åtte karter ute av finalen.
En som taklet de meget vanskelige foholdene eksemplarisk var Alexander Lie, som etter hvert kjørte forbi Tor Inge og kunne kjøre inn til en sterk seier foran Tor Inge og Johan Bergan.

I extreme-klassens A-finale ble det søkkvått. Her er Aleksander Wiik som startet først, men som endte på en fjerdeplass.

Alexander Lie mestret forholdene på Flisa best.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed