Søkkvåte fighter på Grenland

Første NM-runde i crosskart ble kjørt på Grenland Motorsportsenter, og det var en særdeles våt affære. Det regnet så godt som hele helgen, og det bød på vanskelige kjøreforhold for de 78 førerne som stod på startstreken. Men det bød også på mange knallgode fighter gjennom hele løpet.

I 85-klassen var det på nærmest sedvanlig vis at det var Karl Peder Nordstrand som hadde gjort rent bord i innledende omganger, og med det fikk pole position. Ved hans side hadde han Robin Hermansen og Simen Johansen. Da starten gikk var Karl Peder rask og gikk rett i ledelse. Han fikk med seg Alexander Heum som fikk en kjempestart fra andre rekke, og Eirik Steinsholt som kom fra bakerste ledd.
Steinsholt ble litt overivrig på det glatte føret og snurret på den første runden. Dermed overtok Emilia Sollie tredjeplassen.
Feltet var uforandret en periode, men så fikk plutselig Karl Peder problemer med crosskarten. Den gikk ikke rent, og Alexander Heum tok ganske snart over ledelsen. Men bak ham ble det utrolig tett: Emilia Sollie gikk i alternativsporet og kom ut rett bak Karl Peder og side om side med Robin Hermansen, og rett etter dem kom Eirik Andersson. De fire var så og si side om side inn i den siste hårnålsvingen, og Emilia klarte hårfint å snike seg forbi Karl Peder rett før målstreken, mens Robin ble nummer fire og Eirik Andersson nummer fem. En utrolig jevn og spennende finale og de små viste sterke takter på det vanskelige føret.

Alle førerne i crosskart mini

Pallen i 85-klassen

Også i 125-klassen var det meget jevnt og tett.
Etter de innledende omgangene var det Sebastian Enholm og Lucas Waaler som hadde full pott og stod med det i første rekke sammen med Thomas Eek Murstad. Men festet i den fremste rekken viste seg å være veldig dårlig, og nok en gang var det noen fra andre rekke som tok starten. Bjørn Cato Aarekol kom som skutt ut av en kanon fra fjerde startspor. Inn i første sving var han side om side med Sindre S. Trøyterud som også startet i andre rekke.
Bjørn Cato fikk en ørliten luke, mens Sindre fikk veldig mye selskap av Lucas Waaler. De to lå og kjempet side om side så og si hele den første runden, med spektakulær og spennende kjøring. Ut på den andre runden meldte også Sebastian Enholm seg med i kampen om andreplassen. Men han valgte å gå i alternativsporet for å forsøke å få litt mer «pusterom» til de andre. En skulle da tro at Waaler fikk litt mer ro på seg han også, men den gang ei. For Markus Gimle Enger hadde fått los og presset Waaler  hardt.
Waaler kastet seg inn i alternativsporet og da han kom ut hadde Trøyterud klart å komme seg de meterne fremover som gjorde at han kom foran Waaler.
Da Bjørn Cato tok alternativsporet på den siste runden ble det helt texas. Han kom ut side om side med Trøyterud. Bak ham var Waaler, Gimle Enger og Murstad tett som hagl. Aarekol og Trøyterud knuffet litt, noe som gjorde at Waaler kom side om side med Trøyterud igjen inn i den siste svingen. Og bak de to var Murstad og Gimle Enger helt side om side de også, og i et forsøk på å hive seg inn i kampen om andreplassen endte det som det måtte; med et sammenstøt. Gimle Enger, Waaler og Murstad endte i et sammenstøt, noe som gikk verst ut over Murstad som rullet. De gav i samme slengen fra seg tredjeplassen til Sebastian Enholm. Det ble en fantastisk spennende finale som gav alle valuta for pengene og vel så det.

250-finalen ble en litt roligere affære.
Adrian Austad, Jacob Lyseng og Sebastian Høidalen fylte første ledd, men også de fikk lide for det dårlige føret i første rekke. Ole Henry Steinsholt fikk en knallstart, og kom ut rett før Jacob Lyseng og Mats Brustad. Brustad snurret derimot i første sving og overlot den plassen til Nikolai Haldammen.
Den eneste spenningen som ble i finalen var mellom de to i tet som kjempet om seieren. Ole Henry fikk etter hvert problemer med brillene, og da lar ikke Jacob Lyseng seg be to ganger. Dermed var det Lyseng som tok seieren foran Steinsholt og Haldammen.

De seks beste i 250

I 650-klassen var det regjerende norgesmester Even Heggelund som hadde pole position. Med seg hadde han et hyggelig nytt bekjentskap i første rekke: Kristoffer Lilleby og Martin Haslestad. De i fremste rekke fikk en relativt dårlig start, men verst var det for Heggelund, som havnet helt nede på en 6.-plass etter de tre første svingene. Kristoffer Lilleby gikk ut i tet og fikk følge av Ketil Johnsen, Martin Haslestad og Pål Rye Smørsteen. Pål og Ketil fikk en kjempestart fra de bakre rekkene.
I den tredje svingen sklir Martin Haslestad ut og dermed kommer Pål seg kjapt forbi og tar opp jakten på de to foran. Mens Even Heggelund benytter anledningen til å gå tidlig i alternativsporet, sklir Ketil Johnsen litt ut og nok en gang smetter Pål opp en plass.
Pål er rutinert og tar relativt raskt igjen Kristoffer. Dette blir som en gavepakke til Even Heggelund som har fått relativt fri bane lenger bak i feltet. Pål og Kristoffer kjemper beinhardt, og Pål kommer etter hvert forbi. Men de taper samtidig dyrebar tid på duellen, og når Pål går i alternativsporet har Even kjørt fort nok til å ta igjen Pål.
Even vinner derfor før Pål Smørsteen, som for øvrig måtte ta veien via B-finalen, og en strålende palldebutant Kristoffer Lilleby.

Topp seks, 650-klassen

I extreme-klassen var det deltakerrekord i Norge, med 8 førere til start. Det var svenske Isac Egonsson som hadde gjort det best i innledende omganger, og kunne da innta pole position. Dessverre gikk clutchen på Isacs kart i stykker før finalen, og finalen måtte gå uten svensken. Aleksander Wiik og Tor Inge Dahl fylte de to resterende plassene i første rekke, mens Alexander Lie startet fra fjerde startspor, etter å ha trekt mot Tor Inge.
Wiik tok starten foran Lie og Rolf Arne Gulliksen.
Mot slutten av den første runden ble Gulliksen truffet av Johan Bergan og fikk en punktering. Wiik og Lie dro fra resten av feltet, og Wiik vant til slutt foran Lie og Kjetil Bergan.

Pallen, Extreme

Neste NM-runde går på Finnskogbanen 25. juni.

Bookmark the permalink.

Comments are closed