Det var deilig å være norsk i Höljes

For mange var, og er, NEZ-runden i Höljes årets store høydepunkt i crosskartsesongen. Det er gjerne løpet alle snakker om, og alle vil vinne.
Rundt 220 deltakere stilte til start, og konkurransen var beinhard i alle klasser. Klassen med flest deltakere ble extreme, med hele 51 deltakere på start. Det er verdt å merke seg at det for bare to år siden var kun 3 førere i den samme klassen.

I mini hadde vi tre førere til start: Olliver Sollie, Lauritz Heum og Karoline Norstrand  – der alle på sedvanlig vis fikk førsteplass.

I 85-klassen var det kun Karl Peder Nordstrand som tok seg til A-finalen. Den samme finalen ble han i fjor disket fra ledelse, mens i år ville den rutinerte unggutten det annerledes; Karl Peder tok starten i finalen og kjørte overbevisende hele veien og landet seieren med god margin.

125-klassen var nordmennene sterkt representert blant de 9 som representerer A-finalistene. Marius Solberg Hansen, Markus Gimle Enger, Bjørnar Gudbjørsrud og Sindre S. Trøyterud, som tok veien via B-finalen, skulle representere de norske fargene i finalen. Dessverre skulle dette utvikle seg til å bli den mest amputerte finalen på mange år i crosskartsammenheng.
I den første starten var det flere dueller inn i de to første svingene som involverte blant andre Marius Solberg Hansen og Markus Gimle Enger og Martin Håkansson. Dette resulterte i at Håkansson rullet, Solberg Hansen traff autovernet med et brak, og Markus Gimle Enger mistet karosseriet. I bakgrunn hadde Bjørnar Gudbjørsrud og Sindre Trøyterud vært involvert i andre dueller, som endte med at Trøyterud stod uten karosseri i grusen, og Bjørnar stod feil vei.

Finalen ble naturlig nok rødflagget, med Solberg Hansen og Martin Håkansson ute. Gimle enger ble også nektet start i omstarten, med begrunnelse at karosseriet hadde falt av, noe alle fant uforståelig. Sindre Trøyterud hadde bøyd forstillingen sin i incidenten, og dermed var også hans finalehåp i praksis ødelagt. Dermed var det Bjørnar Gudbjørsrud som var norges håp i den finalen.

Ved omstart fikk Bjørnar en god start, men igjen ble det dramatisk i første sving. Sebastian Enholm Lukket døra, og sendte Bjørnar over curbsen og inn i karten til Enholm, som resulterte i et C-moment av Bjørnar der han gjorde det som best kan beskrives som en flikk-flakk med crosskarten.
Nok et rødflagg, og Bjørnar fikk ikke starte på nytt da dommerne gav ham skylden for incidenten. Også Enholm fikk ødelagt karten og dermed var det kun 4 av 9 opprinnelige karter igjen til omstarten. Sindre var sjanseløs mot de andre med sin ødelagte forstilling, og måtte se seg slått av  Isak Reiersen, som tok turen via C-finalen, Robin Tietjens og Jami Kalliomäki.

250-klassen var den klassen som definitivt fikk mest å skrive hjem om, selv om det også her ble dramatisk.
Nordmennene representert i A-finalen var Jacob Lyseng, Adrian Austad, Ole Henry Steinsholt og Nikolai Haldammen.
Inn i andre sving ble det også i denne finalen et sammenstøt, denne gangen mellom Adrian Austad og William Sätereie. Adrian klatret over crosskarten til William og rullet. Finalen ble rødflagget og disse to fikk ikke være med på omstarten.

Et nytt forsøk på nytt, og denne gangen gikk det snaue to runder før det ble et nytt rødflagg. Markus Andersson mistet konrollen på karten i svingen før «storhoppet», og gjorde en voldsom rulling. Nok en gang ble finalen rødflagget.

Neste start gikk derimot fint, og da var det Jacob Lyseng som tok starten foran Jami Kalliomäki og Ole Henry Steinsholt. Etter to runder mistet Jami Karosseriet, og ble dermed vist det teknisk svarte flagget. Dermed var det fritt frem for Jacob Lyseng, Ole Henry Steinsholt og Nikolai Haldammen for å kjøre inn til en helnorsk seierspall.

I 650 var det to nordmenn representert: Even Heggelund og Kim Lorentzen. Kim gjorde det samme som i fjor, nemlig å kjøre seg hele veien opp fra C-finale for å få plass i A-finalen.
I A-finalen var det ingen som kunne gjøre noe med Andreas Carlssson, som kjørte inn til en overlegen seier. Derimot var det knallharde kamper om de siste plassene, spesielt den som utkjempet seg mellom Kim Lorentzen og Mattias Andersson. Kim lå på fjerdeplass da det gjenstod en halv runde, men angrep Andersson i velodromen og tok seg forbi, og dermed tok tredjeplassen bak Even Heggelund som ble beste norske med en sterk andreplass.

Andreplass kunne det også blitt på Jan Terje Samuelsen i klassen for Veteran 40+. Men i den aller siste svingen skulle han kjøre «safe», men endte med å gi fra seg andreplassen til en meget takknemlig Jonny Andersson, som tok andreplassen bak Thord Axelsson.

I extreme-klassen var det kun Alexander Lie som klarte å ta seg hele veien til A-finalen via en B-finale som måtte vinnes to ganger, da den første ble underkjent på grunn av for mange(!) runder kjørt.
Starten i A-finalen var delvis kaotisk, men Alexander var med og var raskt oppe blant de øverste plassene. Han klarte til slutt å kjempe seg inn til en tredjeplass, slått av Jami Kalliomäki og Toni Reunanen fra Finland.

Vi gratulerer alle nordmenn med de gode resultatene og ses på Grenland den første helgen i juni!

PS! Alle bildene i artikkelen er tatt av Simen Næss Hagen. Flere bilder kan ses her
Han tok bilder av alle på lørdag og bilder kan kjøpes i full størrelse til privat bruk for kr. 250 pr stk. Bildepakke på fem bilder koster 1000 kr, og ti bilder koster 1750.
Bruk av bilder uten tillatelse vil bli belønnet med et kjærlighetsbrev i form av faktura for bruken.

Bookmark the permalink.

Comments are closed